A kökény, mint gyógynövény
Egy kis felfedezőút a természetben
A kökény valóban egy csodálatos hasznos és elfeledett, de igen értékes növény, a termése egy vitaminbomba a virága méh és rovartáplálék, a leveleiből hajtásaiból gyógytea készülhet. A fája remek tüzelőalapanyag
Miért érdekes növény a kökény
- Egy igazi túlélő: A kökény fák nagyon szívósak, szinte bárhol megélnek. alkalmazkodnak a növények a különböző környezetekhez.
- Téli élelem az állatoknak: A kökény bogyóit sok madár és állat szereti. Megfigyeljük együtt, hogy milyen állatok látogatják a kökénybokrot.
- A természet gyógyszertára: A kökénynek gyógyhatásai is vannak, például köhögés ellen. De antioxidánsként is kiváló.
- A kökényből készíthetünk egyszerű kísérleteket, például szappant vagy festéket. Ezáltal a gyerek megtapasztalhatja, hogy a természetben rengeteg érdekes anyag található.
Hogyan nyerhető ki a szaponin a kökény magjából?
A kökény magok nagyon kemények, ezért nem használjuk, valamint a kökény begyűjtési is igen lassú nehéz folyamat. A szaponinok kivonása a kökény magjából egy kicsit nehézkes és speciális eszközöket igényel. ezért nem használja az ipar.
Az alapvető lépések a következők:
- Magok összegyűjtése és tisztítása: A kökény bogyóiból távolítsuk el a magokat.
- Zúzás: A magokat porrá kell őrölni.
- Áztatás: A port vízben áztatjuk, majd forraljuk.
- Szűrés: A kapott folyadékot leszűrjük.
- Beforralás: A szűrletet beforraljuk, hogy besűrűsödjön.
Mi mindenre jó a kökény?
- Lekvár: A kökény bogyóiból finom lekvárt főzhetünk.
- Tea: A kökény leveleiből és friss hajtáscsúcsaiból készíthetünk teát, ami vizelethajtó hatású.
- Festék: A kökény bogyóiból természetes festéket készíthetünk.
- Szappan: A szaponinok segítségével egyszerű szappant készíthetünk.
- Méhlegelő: Tavasz első virágai csodás energiát ad a méhecskéknek és rovaroknak.
Téli túrák nagy kedvence
A kökény egy csodálatos növény, akkor a legfinomabb amikor a fagyok megcsípik. Fogyaszd nyersen, akkor a téli összehúzó hatása segíti a tested. Vagy főzd be, a legfinomabb, ha almával vegyítve készíted, mert fanyarkás íze így meglágyul, és a lekvár vagy kompót színe csodálatos bordó színűvé válik.